Share

Hoe kom ik van mijn faalangst af


Heeft de titel van deze blog ‘Hoe kom ik van mijn faalangst af’ je getriggerd? Die kans is groot, schat ik zo in. De angst om te falen zit namelijk in ieder mens. Dat is alleen al goed om je te realiseren. Je bent niet de enige en het is niets om je voor te schamen. In deze blog geef ik je graag 3 tips om beter om te gaan met je faalangst.

 Refkele Fotografie

Faalangst bij ondernemers

Als ondernemer laat die angst zich waarschijnlijk vaker zien. Je hebt tenslotte meer risico’s dan wanneer je bij een baas werkt. Je bent bang dat er niemand op jouw dienst zit te wachten. Je twijfelt regelmatig of je het wel kunt, of je het kan waarmaken. Misschien heb je het idee dat je nog niet succesvol genoeg bent met je onderneming. Soms betaalt die ene klant later dan afgesproken en slaat de twijfel toe dat hij niet tevreden is over je dienstverlening en misschien wel helemaal niet gaat betalen.
Naarmate die onzekerheden langer duren kan je faalangst toenemen.

Faalangst is een negatieve vorm van stress.
Positieve stress stimuleert je, negatieve stress remt je af of blokkeert je.

Hoe uit faalangst zich?

Faalangst uit zich op 3 manieren: de 3 G’s: Gedachte, Gevoel en Gedrag.

Een Gedachte is bijvoorbeeld: Ik denk dat mensen niet op mijn dienst/product zitten te wachten; of ik ben bang dat ik door de mand val, dat mensen zien dat ik het niet kan.
Het Gevoel dat daarbij ontstaat is: Angstig worden, je machteloos of onzeker voelen, stressgevoelens, paniek
Het Gedrag dat je gaat vertonen is: Veel te veel tijd besteden aan een product, of het omgekeerde, niets uit je handen kunnen krijgen, of het uitstellen van belangrijke werkzaamheden.

Als je bang bent om te falen heeft dat vaak te maken met een gebrek aan zelfvertrouwen of een laag zelfbeeld.

3 tips om je niet door je faalangst te laten blokkeren.

1. Bekijk in welke situatie(s) je faalangst de kop opsteekt.
Beschrijf vervolgens welke gedachte deze situatie bij je oproept, welk gevoel en welk gedrag je erbij gaat vertonen of de neiging hebt te gaan vertonen.

Check of de gedachte echt klopt. Kan je bewijzen dat het altijd waar is waar je bang voor bent? Of zijn er ook situaties waarin dit niet geldt.
Zet er een positieve gedachte tegenover, bijvoorbeeld: ik ga ervan uit dat mijn klant wel op mij zit te wachten, ik kan het wel waarmaken (dat heb je in het verleden al meerdere keren bewezen, toch!?).
Hang deze positieve gedachte op een plek in het zicht. Fake it until you become it.

2. Zonder falen geen succes!
Realiseer je dat de enige manier om een betere ondernemer te worden is door veel fouten te maken. Het gaat er niet om hoe vaak je fouten maakt, maar om hoe snel je weer doorgaat na dat moment van “falen” en wat je eruit leert. Fouten maken kan je uit je evenwicht brengen. Als je toch al negatief aankijkt tegen je eigen kwaliteiten kan die tegenslag een bevestiging vormen van dat waar je bang voor bent. Zie je wel, ik kan het niet. Zie je wel ze zitten niet op mij te wachten. Zie je wel, mijn klant komt met kritiek dus ik heb het niet goed gedaan.

Stel dat het je lukt om uit je “fouten” een les te leren die je helpt om beter te worden, dan draagt die fout bij aan de groei van jezelf en je bedrijf.
In geval van een fout maken heb je nog steeds een keuze. Opkrabbelen en doorgaan of bij de pakken neerzitten.

3. Durf!
Een ondernemer die succes behaalt durft zijn angst te erkennen. Deze ondernemers zijn niet minder angstig dan anderen. Echter, er is één belangrijk verschil: ze laten niet zich niet volledig door hun angst regeren. Angst blijkt vaak te maken te hebben met slechte ervaringen uit het verleden. Achterom kijken maakt dat je minder snel en minder rechtstreeks vooruitgaat. Probeer voor de gein maar eens rechtuit te lopen, terwijl je alleen maar achterom kijkt. Dat gaat je niet lukken!

Face the fear and do it anyway

Angst heeft ook een positieve intentie. Angst kan je alert maken. Het kan je behoeden voor fouten die je zou maken als je te haastig probeert keuzes te maken of iets doordrukt terwijl je niet goed nagedacht hebt over de gevolgen daarvan. Zie angst dus niet als je vijand, maar als je kritische vriend, die echt het beste met je voorheeft, ook al komt zijn boodschap soms wat rottig zijn strot uit. Als je naar je angst hebt geluisterd en daarna een bewuste beslissing neemt heb je het beste van twee werelden te pakken.

Ik ben benieuwd of deze tips waardevol voor je zijn? Laat het me weten hoe jij hierdoor anders met je faalangst omgaat?

Wil je nog meer stappen zetten om te durven doen, ook als je bang bent om te falen?

Het bericht Hoe kom ik van mijn faalangst af verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>