Ben jij iemand die het lastig vindt om keuzes te maken?

Hoe vaak overkomt het jou dat je denkt, ik kan niet kiezen? Of het nou gaat om kleine keuzes als bijvoorbeeld wat doe ik aan voor een netwerkbijeenkomst, welk kleuren kies ik voor mijn website, welke foto is perfect voor LinkedIn. Of om grote keuzes: past het ondernemerschap nou wel of niet bij mij, ga ik met deze opdrachtgever/klant in zee, welke doelgroep ga ik kiezen etc. De gedachte ik kan niet kiezen spookt regelmatig door je hoofd.

Ik heb zelf ervaren dat ondernemen keuzes maken voor gevorderden is. Iedere dag kom je wel weer voor keuzes te staan. En als dat nou net is waar je moeite mee hebt dan word je extra uitgedaagd. Ik heb zelf gemerkt dat als je weet wat het zo lastig maakt om keuzes te maken dat al een 1e stap is richting het makkelijker maken, want dan kun je daar aan werken.

Waarom is het zo moeilijk om keuzes te maken?

Wat herken jij in onderstaande redenen waarom je het moeilijk vindt om keuzes te maken;

Je gevoel zegt het één te doen, het verstand het andere, die zijn met elkaar in tweestrijd.
Je bent bang dat je de verkeerde keuze maakt. Je maakt het liefst de perfecte keuze.
Je voelt je onzeker en durft überhaupt niet te kiezen.
Je bent ook bang dat je daardoor iets anders mist.
Je keuze heeft consequenties voor anderen en je wilt anderen niet teleurstellen
Je weet niet waar je heen wilt, wat je doel is.

Ik herkende me een paar jaar terug in alle 5. Tijdens mijn NLP opleiding leerde ik hoe ik van mijn keuzestress kon afkomen. Wat superfijn is, want als ik nu voor lastige keuzes kom te staan weet ik wat ik moet doen om tot een besluit te komen. Zo stond ik laatst voor de keuze om mijn doelgroep nog verder aan te scherpen. Ik coach ambitieuze mensen die door hun (té) hoge lat onzekerheid, druk en stress ervaren. Ik leer ze hoe ze ze zich door die lat kunnen laten ondersteunen in plaats van zich ermee te pijnigen. Zodat ze het beste uit zichzelf kunnen halen en hun ambities ook daadwerkelijk waar durven maken. Dat kunnen voor mij ondernemers zijn of werknemers. Onder de “motorkap” is voor mij de problematiek hetzelfde. Echter marketingtechnisch is dat niet handig omdat je teksten echt anders zijn. En in eerste instantie kon en wilde ik niet kiezen. Dus ik doorliep het stappenplan en was er binnen no-time uit. Dat geeft zoveel rust, en ook focus en duidelijkheid. Ook voor mijn ideale klant, de ambitieuze ondernemer met een hoge lat (perfectionistisch).

Af en toe een beetje stress is natuurlijk niet erg, en voor sommige ondernemers helpt het zelfs om beter te kunnen presteren. Maar als je vaak twijfelt en keuzestress hebt, er ’s nachts van wakker ligt, dan geeft dat je minder positieve gevoelens en zou het zomaar kunnen dat je jouw enthousiasme en zin in ondernemerschap verliest. Hoe zonde is dat!

Voorkomen keuzestress!?

Keuzestress voorkomen is mogelijk als je weet hoe je de juiste keuzes kunt maken. Daarom hierbij een stappenplan om je te helpen makkelijker de juiste keuze te maken.

Stappenplan voor het maken van keuzes bij twijfel

Stap 1. Onderzoek waar de twijfel vandaan komt. Wat wil de twijfel je vertellen? Spelen één of meerdere redenen die hierboven genoemd staan een rol? Met als kanttekening wanneer jij je alleen richt op de twijfel wordt deze vaak groter. Wat je aandacht geeft, groeit immers. De plek van jouw twijfel is geen plek waar je inspiratie en energie van krijgt. Dus wat doe je nog meer?

Stap 2. Bepaal wat je doel is? Wat wil je bereiken? Als je weet waar je heen wilt wordt het makkelijker te bepalen of de keus die je te maken hebt, past bij het uiteindelijke doel wat je wilt bereiken.

Stap 3. Maak een lijstje van de voor- en nadelen. Wat levert de ene keus je op en wat de ander.

Stap 4: Onderzoek wat je écht belangrijk vindt in het kader van deze keuze. Schrijf dit voor je zelf op.

Stap 5: Maak je doel visueel, bijv door een tekening of m.b.v. foto’s! Hiermee activeer je een ander deel van je brein, namelijk dat deel waar de creativiteit zit, het out of the box denken, het dromen. Hier kom je makkelijker bij mogelijkheden.

Stap 6: Bekijk wat je allemaal hebt opgeschreven. Past deze keuze in het bereiken van je doel? Wat zou een 1e stap zijn die je vandaag kunt nemen richting je keuze.

Stap 7: Committeer je aan de eerste stap nemen. Spreek met jezelf af wanneer (dag en tijd) je deze stap gaat doen. Just do it. Better done than perfect. Want als je geen keuze maakt, is dat ook een keuze.

Wil je graag, in het kader van ‘je moet het wel zelf doen en je hoeft het niet alleen te doen’, nog meer leren hoe je durft te doen? Ook bij twijfel en onzekerheid of je wel het juiste doet, weet en kan?

Het bericht Ik kan niet kiezen verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>