Hoe kijk jij terug op 2019? Kijk je naar wat je bereikt hebt, beleefd hebt, waar je tevreden over bent? Of ligt je focus met name op wat er niet goed gegaan is, wat beter kon, waar je ontevreden over bent. Met welke bril kijk jij?

Op 25 december zat ik thuis op de bank en al zappend viel ik in de kersttoespraak van koning Willem Alexander.
‘In de jacht naar geluk en succes kunnen we onszelf soms voorbijlopen. We willen als vrije mensen het beste uit het leven halen en verwijten het onszelf als dat niet lukt. We spiegelen ons aan anderen, leggen de lat hoog en presenteren graag een perfecte versie van onszelf aan de buitenwereld. Alsof er een taboe rust op onzekerheid en tekortkomingen. Maar niemand is perfect. Gelukkig maar. Trek het je niet aan als het eens tegenzit. Geef jezelf wat ruimte. Het is oké.’

Zo goed dat de Willem Alexander hier aandacht aan besteedt! Want dit is precies wat ik om mij heen signaleer en tegenkom in mijn praktijk. Het aantal mensen, en vooral ook jongeren, dat vastloopt door hun eigen te hoge lat én de hoge druk die er door de huidige maatschappij op wordt gelegd neemt schrikbarend toe. Alles voor het perfecte plaatje. Voor deze vorm van perfectionisme is zelfs al een naam; sociaal aangepast perfectionisme: volmaakt willen zijn in de ogen van anderen. Hoeveel stress en druk dat met zich meebrengt.

Wist je dat perfectionisme één van de belangrijkste oorzaken is van Burn-Out? Als we er niets aan doen zal over 10 jaar een kwart van de werknemers thuiszitten of minder inzetbaar zijn. Ondanks deze alarmerende cijfers is hiervoor nog weinig urgentie in het bedrijfsleven en vanuit overheid.

Ik vind dat het tijd is voor een nieuwe definitie van perfect.
Goed genoeg is het nieuwe perfect.

Als ik een toverstafje in mijn hand had zou ik de gedachte ‘goed is goed genoeg’ in ieders hoofd planten.
Dat ouders hun kinderen goed vinden zoals ze zijn.
Dat leerkrachten hun leerlingen goed genoeg vinden.
Dat managers hun medewerkers goed genoeg vinden.
Dat jij jezelf goed genoeg vindt!

Één van de ‘symptomen’ van perfectionsme is dat je vaak de neiging om te kijken naar wat er niet is, wat ontbreekt, naar wat nog niet goed genoeg is. Als je je focus verlegt naar wat er wél is, wat al wel goed gaat, geeft dat een hele andere beleving.

Daarom een leuke oefening voor je als mooie start van het nieuwe jaar.
Zet een andere bril op en schrijf voor jezelf iedere dag 3 dingen op die goed genoeg gingen. Merk op dat je daardoor in een andere stemming komt.

En weet…

Meer leren over hoe je anders kunt omgaan met de valkuilen van perfectionisme, van die té hoge lat?

 

 

Het bericht Met welke bril kijk jij? verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>