Mind your Mindset, 3 tips voor een positieve mindset

Ja, mijn mindset staat behoorlijk onder druk in deze bizarre Coronatijd.
De een na de andere opdracht wordt on hold gezet. Mijn mailbox stroomt over met informatie over van alles wat sluit, niet doorgaat of verschoven wordt.
En dan de onzekerheid hoelang dit alles gaat duren. Onzekerheid over inkomen. Ik heb het gevoel alsof ik in een surrealistische film zit.

En dat is voor jou als ondernemer waarschijnlijk ook zo? Oeps, NIVEA (niet invullen voor een ander), klopt dat? (even ANNA inzetten, altijd navragen, nooit aannemen )? Door alles wat er op je afkomt raak je misschien in paniek, en voel je je angstig?

Nu heb ik zeker de wijsheid niet in pacht, en weet ik ook niet hoelang dit gaat duren en wat de uiteindelijke impact zal zijn.
Maar één ding weet ik wel en dat is dat in paniek raken en je laten leiden door angst zeker niet de oplossing is. Want zoals bekend is angst een slechte raadgever.

Hoe zorg je in deze onzekere tijden dat het je niet helemaal opslokt?
Hoe blijf je als ondernemer vertrouwen houden? Welke mindset is hierbij helpend?

Mind you Mindset

Hierbij 3 tips die helpen om een positieve mindset te krijgen.

1. Focus op wat wél kan en waar jij invloed op hebt!

Dompel jij je onder in alle informatie die over het Corona virus wordt verspreid en/of leg je je focus op de angst, alles wat er niet meer kan en eventuele doemscenario’s, dan is de kans groot dat je in een negatieve spiraal komt.

Sluit je daarom af voor teveel informatie. Ik neem de gezondheidsrisico’s heel serieus en volg de maatregelen en de informatie daarover. Maar ik laat mij niet gek maken door alleen nog maar daar mee bezig te zijn.

Hoe ik dat doe? Door mijn aandacht te richten op wat wél mogelijk is. Door te focussen op wat ik zelf in de hand heb, mijn cirkel van invloed.

 

Ken je de Cirkel van Betrokkenheid en van Invloed van Stephen Covey?

Alles waar je mee bezig bent valt binnen jouw Cirkel van Betrokkenheid.

Zoals bijvoorbeeld je werk, je gezin, de gezondheid van de mensen om je heen, oorlogen verderop in de wereld, en dan nu het Coronavirus. Alles waar jij tijd en aandacht aan geeft zit in je Cirkel van Betrokkenheid. Hier zitten ook dingen in die je wilt aanpakken, maar waar je geen invloed op hebt. Ga je daar veel tijd en aandacht aan besteden dan raak je gefrustreerd, en het kost teveel negatieve energie.

In jouw Cirkel van Invloed bevindt zich alles waar je wel invloed op kunt uitoefenen, zoals je eigen mindset en gedrag, eigen gezondheid, eigen verantwoordelijkheden, je focus, zaken waar jij energie uit haalt, waar je blij van wordt etc. Iets kan zich pas in je cirkel van invloed bevinden als het ook in je cirkel van betrokkenheid zit. Je kunt geen invloed uitoefenen op iets waar je niet bij betrokken bent.

In deze tijd is het belangrijk om vooral veel tijd en aandacht te besteden aan de zaken die in jouw Cirkel van Invloed liggen, omdat daar zich de zaken bevinden waar jij echt een verschil kunt maken. Waar je door middel van jouw acties verandering teweeg kunt brengen. Hoe groter jouw cirkel van invloed, des te meer jij je leven kunt sturen zoals jij wilt. Je vergroot deze Cirkel door verantwoordelijkheid te nemen, en initiatief om in actie te blijven. Juist nu, waarbij je misschien de neiging hebt om je bedrijf ook in een lock down te gooien.

In mijn cirkel van invloed zit o.a. de inrichting van mijn werkzaamheden. Zo heb ik al mijn coachgesprekken omgezet naar online sessies, wat namelijk een uitstekend alternatief is voor live.

Mijn gezondheid zit ook in mijn Cirkel van Invloed. 3 jaar geleden volgde ik de workshop bij Wim Hof en sindsdien douche ik al koud. Dit helpt voor een goede weerstand. Daarnaast slik ik een extra multivitamine. Ook is het voor mij heel belangrijk om te blijven bewegen, voor mijn gezondheid én omdat ik er veel plezier en voldoening uit haal. Dus dat de sportschool en tennisbaan dichtgingen, was wel even slikken. Maar na dat slikmoment, ging mijn brein meteen over in de “wat kan er nog wel” gedachte. Een spinfiets thuis stond al een tijdje op mijn wensenlijst, dus die wordt vandaag bezorgd. Yoga ga ik via online-lessen of apps doen. Sporten helpt mij om lekker in mijn vel te blijven en dat komt mijn mindset ook ten goede.

Wat zit er in jouw Cirkel van Invloed? Wat kun je nog wel zowel zakelijk als privé?
Teken de 2 cirkels en vul voor jezelf in welke zaken zich daarin bevinden. Word je bewust aan welke cirkel je nu de meeste tijd en aandacht besteedt. Schrijf vervolgens uit welke acties je kunt ondernemen bij de zaken die binnen jouw Cirkel van Invloed liggen en richt daar het meeste van je tijd en aandacht op. Want wat je aandacht geeft groeit.

2. Toon Zelfleiderschap
Bovenstaand vraagt om zelfleiderschap. Als je ondernemer bent is een grote mate van zelfleiderschap van essentieel belang en in deze periode wordt daar nog eens een schep bovenop gedaan. Wat er op je pad komt heb je geen invloed op, maar je hebt altijd een keus hoe ermee om te gaan.

Ik kies ervoor om deze periode te zien als een kans om mij weer op andere vlakken te ontwikkelen. Ik voelde al langer weerstand tegen dingen online doen, maar nu heb ik geen keus en voel ik ook dat die weerstand wegvalt. Ik ben bezig met het ontwikkelen van online mogelijkheden om mijn klanten zo goed mogelijk te helpen met dat waar ze in deze periode tegenaan lopen. Gisteren heb ik een online training gevolgd over bloggen, daar is o.a. deze blog uit voort gekomen. En ik heb uitgezocht hoe ZOOM werkt, een online-tool om bijvoorbeeld coachgesprekken te houden. Blijkt super makkelijk te zijn

Hoe blijf jij in de flow? Hoe zorg jij voor een positieve mindset. Wat deed je bij eerdere tegenslagen en wat heb je toen gedaan om eruit te komen. Schrijf dat voor jezelf eens op en kijk hoe je daar in deze periode invulling aan kunt geven.

Daarnaast helpt het om problemen pas te aan te pakken als ze zich voordoen. Het heeft geen zin je nu al druk te maken over werkzaamheden, events, trainingen, workshops, activiteiten e.d. die je in mei of later gepland hebt. En ook al zie je nu je omzet dalen, dat zegt nog niets over hoe je er op 31 december voorstaat.

Zelfleiderschap gaat over hoe jij er  in deze periode het beste maakt. Wat kun jij doen binnen jouw Cirkel van Invloed om dat te doen?

3. Kijk welke kansen er voor jou liggen?
Ja, deze periode brengt ook kansen met zich mee. Hierin kun jij je als ondernemer echt onderscheiden. Ik zie allerlei mooie voorbeelden voorbijkomen. Restaurants die afhaalservices gaan bieden, allerlei online trainingen die aangeboden worden, blogs met tips over thuiswerken etc. etc.

Zet je creativiteit aan, ga out of the box denken. Ga heel goed kijken naar wat jouw klant nodig heeft op dit moment. Er ontstaan nieuwe en andere vragen. Hoe kan jij daarop inspelen met jouw expertise?
Welke informatie kan jij daarover delen? Als je nu investeert in de band met je klant door ze te helpen met de problemen die nu voor ze spelen doe je iets heel waardevols voor ze.  Dat gaat jouw klant waarderen. Daarmee vergroot je de kans dat ze in betere tijden aan jou denken.

En mocht je nu denken dat kan bij mijn dienstverlening niet. Stel jezelf dan eens de vraag…

Stel dat het wel zou kunnen wat komt er dan in je op? Of ga met iemand sparren.

Iedereen dacht dat het niet kon……. totdat er iemand kwam die dat niet wist.

Blijf in beweging, blijf actief met je bedrijf aan de slag. Dat houd je in de flow en is ook weer goed voor je mindset.

Ik hoop dat deze tips waardevol voor je zijn!

Wil je nog meer tips ontvangen hoe je kunt blijven doen bij twijfel en onzekerheid?

 

 

Het bericht Mind your Mindset verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>