Share

De grootste fout die je als ondernemer kunt maken


Wist je dat er één fout is die door heel veel ondernemers wordt gemaakt?
Ik heb het over niet durven investeren in jezelf.

Investeren in dure producten en goede koffie vinden we als ondernemers geen enkel probleem. Ook in trainingen op het gebied van kennis en vaardigheden wordt veel geïnvesteerd. Maar vaak zie ik dat ondernemers persoonlijke ontwikkeling wel heel belangrijk vinden, maar er niet in investeren.

Uit een peiling van de Kamer van Koophandel (2012) blijkt zelfs dat 82% van de ondernemers persoonlijke ontwikkeling belangrijk vindt, terwijl slechts 44% daadwerkelijk in zichzelf investeert.

Dat is zonde! Er is al vaak uit onderzoek gebleken dat ondernemers die investeren in hun ontwikkeling veel succesvoller zijn dan ondernemers die dat niet doen. En dat is niet voor niets! Een investering in jezelf verdient zich in veel meer dan geld alleen terug. Het levert je meer klanten, meer omzet en meer zelfvertrouwen op. Ook is persoonlijke ontwikkeling een verrijking van je leven, zowel zakelijk als privé.

Ik zal een voorbeeld geven. Laatst had ik een cliënt die veel trainingen had gevolgd over sales en marketing. Ondanks haar vaardigheden lukte het haar niet om aan klanten te komen. Ze had gedachtes als “Wie zit er op mij te wachten?” en “Ben ik het wel waard om deze prijs te vragen?”. Oftewel, ze moest aan haar zelfvertrouwen werken om haar vaardigheden optimaal te kunnen benutten. Na het coachtraject voelde zij zich zelfverzekerder en kon ze wél die ideale klant aantrekken.

Die investering in haar ontwikkeling betaalde zich meer dan terug. In meer omzet, meer klanten én frisse zin om haar doelen waar te maken.

Investeer in jezelf

Stel: je kunt een potje zelfvertrouwen kopen. Dan koop je het toch ook? Dan zou je er misschien zelfs flink voor betalen. Want zelfvertrouwen levert je veel op. Je kunt jezelf wél neerzetten als expert in je vakgebied. Je kunt wél potentiële klanten bellen. En wél je baan opzeggen of vragen wat je waard bent. En dat allemaal door die ene investering in je ontwikkeling.

Ik kan het weten. Ook ik heb veel geïnvesteerd in mijn persoonlijke groei. Mijn NLP-opleiding heeft een nieuwe wereld voor mij geopend. Als ik niet zo veel geïnvesteerd had in mijn persoonlijke groei, dan had ik nu nooit gestaan waar ik sta. Dan was ik misschien zelfs nooit coach en trainer geworden.

De beste investering die jij kunt doen?

Het bericht De grootste fout die je als ondernemer kunt maken verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>