Share

Hoe raak je overtuigd van je eigen kunnen


Man, man, hoe kan je weer zo vastlopen in je eigen perfectionisme.
Heel simpel………….ga iets doen wat ver buiten je comfortzone ligt en daar komt hij weer..die té hoge lat en die stemmetjes…….

COMFORT STRETCH STRESS ZONE

Het gebeurde mij nadat ik mij had opgegeven voor TEDx Amstelveen. TEDx is wereldwijd een prachtig podium waar ideeën en verhalen, die het waard zijn verspreid te worden, gedeeld worden. Sinds 3 jaar heeft Amstelveen zijn eigen TEDx podium. Ik was eerder al gaan kijken en enorm geïnspireerd door alle mooie ideeën en verhalen. Ik zag ook meteen een kans. 6 jaar geleden schreef ik namelijk op mijn bucketlist, een eigen TEDtalk geven.

Dus…. toen de aanmelding voor de 3e editie voor TEDx open ging, heb ik mij aangemeld ….en werd ik uitgekozen als één van de 11 sprekers. Hoe gaaf was dat!
In eerste instantie ging ik naar de stretch zone. Dat is waar de uitdaging ligt, het leren, het spannend vinden en toch doen.

Na de eerste blijdschap en opwinding kwamen ze…….. die stemmetjes. Wie zit er op mijn idee te wachten? Er is al zoveel gezegd over perfectionisme, wat heeft mijn verhaal nog toe te voegen. Kan ik wel spreken voor zoveel mensen. Het podium van TEDX maakte ik héél groot……en mezelf heel klein. Ik raakte in de stresszone. Daar waar de onzekerheid toeslaat, de paniek en de neiging om heel snel terug te gaan naar je comfortzone en niets te doen. Alleen in je comfortzone groeit niets.

Zoals je zult begrijpen, of herkennen (?), dat helpt niet.
Mijn eigen perfectionisme monster had ik weer even in de ogen te kijken en vast te pakken.

Hoe ik dat doe?

Door mezelf te herinneren wat ik te doen heb als ik hierin kom vast te zitten.
Allereerst door mijzelf weer even op dit stuk te laten coachen. Reflectie leidt tot vooruitgang.

Ten tweede door héél goed mijn missie te voelen; ‘vrouwen helpen om zich niet door dat perfectionismemonster klein en onzeker te voelen, maar met gezond perfectionisme je dromen waar te maken’. Als je missie groter is dan je angst, overwin je de angst heb ik ervaren.

Ten derde door te kijken door de bril van goed genoeg. Wat heb ik allemaal in huis waardoor mijn verhaal wél wat toe te voegen heeft.
Daardoor kwam ik weer in beweging. Ik kon van mijn stresszone naar mijn stretch zone. Door een verhaal te maken dat van mij is, vanuit mijn eigen ervaring en vanuit mijn expertise als perfectionisme coach. En in de stretchzone zit de groei. Wat heb ik van deze ervaring ongelooflijk veel geleerd en ik ben weer gegroeid in mijn zelfvertrouwen.

Hoe raak jij overtuigd van je eigen kunnen?

Weet jij wat je te doen hebt om in jezelf te blijven geloven als je buiten je comfortzone komt? Of heb je de neiging om in je comfortzone te blijven. Kijk je af en toe over de rand en dan snel weer terug.

Vind je het überhaupt lastig om in jezelf te geloven? Of misschien wel in jezelf maar niet in jezelf als (startende) ondernemer. Vind je het lastig om vol overtuiging je aanbod te doen en de prijs te vragen die het waard is? Durf je nee te verkopen tegen een klant die energie slurpt. Heb jij het vertrouwen om blind op je eigen kwaliteiten te vertrouwen.

Het bericht Hoe raak je overtuigd van je eigen kunnen verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>