Waar is de grens
waar ik jou kan begroeten,
Waar is de plek waar ik jou straks
in liefde kan ontmoeten.

Waar is die grens.
Hoe kan ik hem bewaken
zodat niet iedereen mij zomaar
in mijn hart kan raken.

Waar is die grens
waarvan ik jou verwijt
dat jij hem, onbewust wellicht
geregeld overschrijdt.

Die grens kan ik
alleen maar zelf stellen
en waar die ligt weet niemand anders
dan ikzelf te vertellen.

Of jij er overheen mag
wil ik zelf kunnen bepalen.
Bij die grens wacht jij op mij
ik zal je komen halen.

Lidwien van den Broek.

Dit gedicht raakte mij een paar jaar geleden diep. Nee durven zeggen, wat vond ik dat lastig. Ik was bang dat ik met een nee de ander zou teleurstellen. Bang wat de ander dan van mij zou vinden.

Ook in het beginnend ondernemerschap vond ik het lastig om Nee te zeggen. Ik pakte iedere klant met beide handen aan. In mijn optiek was iedere betalende klant een ideale klant. Met als gevolg dat ik sommige klanten had waar ik helemaal niet blij van werd en minder plezier kreeg in wat ik deed.

Ik besefte dat ik grenzen mocht stellen, dat ik niet elke klant hoefde te accepteren, ook al wilde die klant wél heel graag. Er is een grens die ik hanteer. Ik mag eisen stellen aan mijn klant, en mijn klant ook aan mij.
Om die grens te kunnen bepalen heb ik mijn ideale klant in kaart gebracht. Wat heeft mij dat veel opgeleverd. Sinds een paar jaar werk ik alleen nog maar met ideale klanten. Zo houd ik ongelooflijk veel plezier in het coachen en training geven.
En tegen diegene waarvan ik voel dat het niet mijn klant is zeg ik liefdevol Nee en probeer ik ze door te verwijzen naar iemand anders, zodat ze toch geholpen zijn.

Hoe bewaak jij je grenzen?

Heb jij moeite met nee zeggen?
Hier een paar antwoorden waar je mee kan experimenteren:

Wat een goed idee, en mijn antwoord is nee.
Lief dat je het vraag, en helaas moet ik nee zeggen
Het spijt me, ik wil je graag helpen en voor nu moet ik nee zeggen
Sorry, maar dit is niet iets voor mij
Lief dat je aan mij denkt, en helaas ligt hier op dit moment niet mijn prioriteit dus ik zeg nee tegen je aanbod.

Succes met het bewaken van je grenzen.

Het bericht Nee zeggen doe je zo. verscheen eerst op Anja de Die | Coaching & Training.


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant:

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>